Krby s udírnou

Krby s udírnou v posledních letech zažívají nevídaný boom. Stávají se součástí domů, chat i chalup. Využití nacházejí zejména v letních měsících, kdy se hojně pořádají grilovací party, nebo pouze klidná posezení u vínka za zvuku praskajícího ohně.
Za posledních deset let si krby s udírnou získaly obrovskou oblíbenost u všech věkových generací. Hlavním důvodem je to, co by se dalo nazvat grilovací mánií. Krby tu byly i dříve, většinou však sloužili výhradně k uzení masa. Koncept krbu se tak rapidně přetvořil. 

Uzení

Uzení je tepelná úprava masa či sýrů, která spočívá v ponechání potraviny po určitou dobu v teplém kouři vzniklém hořením dřeva. Před uzením se maso zpravidla na několik dní nakládá do solného nálevu, čímž se do značné míry konzervuje. Samotné uzení teplým kouřem maso vysušuje, tepelně upravuje, dále konzervuje a dodává potravině specifickou chuť. Doba uzení závisí na velikosti upravovaných kusů masa nebo masných výrobků a na požadované úrovni vysušení. Uzené potraviny mají oproti čerstvým výhodu, že jsou trvanlivější, a tedy delší dobu vydrží v prostředí, kde není k dispozici chlazení. (wiki)

Zahradní krby s udírnou

Zahradní krby s udírnou jsou využívanou variantou. V zásadě jsou vyráběny s tím, že se v nich bude topit zejména dřevěným uhlím a to většinou díky nízkému položení uzáku nad topnou plochou. V poslední době bývají zásadně doplněny grilovacím roštem pro zvýšení jejich využitelnosti. Jejich hlavní výhodou samozřejmě je možnost doudit si salámy, klobásy nebo kompletně vyudit klobásy a maso. Každý, kdo někdy cítil vůni čerstvě vyuzené klobásy, potvrdí, že takovéhoto efektu není u kupované klobásy vůbec možné dosáhnout. Zahradní krby s udírnou jsou pak velmi využívané zejména v zimních měsících, kdy dolaďují onu sněhovou atmosféru charakteristickou vůní a příjemným teplem.